Билгийн

Доллар (USD)

Улаанбаатар

ЦАГ АГААР: Улаанбаатарт шөнөдөө 17 хэм хүйтэн Гадаадаас хураасан гэмт хэргийн хөрөнгийн орлого Асрамжийн газрын үйл ажиллагаанд ашиг тусаа үзүүлж байна УИХ-ын дарга Д.Амарбаясгалан Бүгд Найрамдах Улсыг тунхаглаж анхдугаар Үндсэн хууль баталсны 100 жилийн ойг тохиолдуулан мэндчилгээ дэвшүүллээ Анхдугаар Үндсэн хууль баталж, Бүгд Найрамдах Улсыг тунхагласны 100 жилийн ойн баярын хурал боллоо ӨНӨӨДӨР: Бүгд Найрамдах Улсаа тунхаглаж, Анхдугаар Үндсэн хуулиа баталсан өдөр ЦАГ АГААР: Улаанбаатарт өдөртөө 13 хэм хүйтэн Ойрын өдрүүдэд нутгийн зүүн хагаст жавартай, хүйтэн салхитай байна У.Хүрэлсүх: Байгалиа хайрлан хамгаалах хандлага, сэтгэлгээг хойч үедээ өвлүүлэх нь бидний эрхэм үүрэг Парламентын судалгаа, хөгжлийн хүрээлэн, Монголын Хуульчдын холбоо хамтран ажиллах санамж бичиг байгууллаа Мастеруудын дэлхийн аварга шалгаруулах тэмцээнээс 3 алт, 2 мөнгө, 3 хүрэл медаль хүртжээ
Гадилын хальс амархан харладагийн учир


Банана буюу гадил жимсний хальс маш хурдан харлаж мууддагийг бид мэднэ. Ялангуяа хөргөгчинд хиймэгц л өнгө нь хувираад харлаад эхэлдэг. Гадилын хальс ийм амархан харладаг нь түүн дотор полифенил оксидаз хэмээх энзимтэй холбоотой байдаг аж. Энэхүү энзим хөргөгчний хүйтэн орчинд орохоороо фенол хэмээх химийн нэгдлийг полифенол болгон хувиргадаг байна.

Полифенол  нь бидний арьсны өнгийг тодорхойлдог меланинтэй ижил үүрэгтэй энзим аж. Тиймээс гадилын өнгө хувирч муудах эсэх нь полифенолоос л хамаардаг байх нь. Хэдийгээр гадилыг хөргөгчинд хадгалахаар ингэж өнгө нь харлаж, муухай болдог дутагдалтай ч өрөөний температурт хадгалснаас илүү нягт чанга хэвээр нь байлгаж чаддаг юм.  Хэрвээ хөргөгчинд хийсэн гадил тань өнгөө алдвал хаяхаа бүү урьтал болгоорой. Хэд хоногтоо л мууддаггүй гэдгийг судалгаагаар тогтоосон байна.

62 дахь шинэжлэх ухаан номноос...
Б.Сэвжидмаа

0 Сэтгэгдэл
Хамгийн их уншсан