Бактери ба вирус Хоолны хордлогын хамгийн түгээмэл шалтгаан нь бактери, вирус юм. Хүнсний хордлогын шинж тэмдэг, хүндийн зэрэг нь хоолыг ямар бактери, вирусээр бохирдуулсанаас хамаарч өөр өөр байдаг.
Бактери ба вирус
Хоолны хордлогын хамгийн түгээмэл шалтгаан нь бактери, вирус юм. Хүнсний хордлогын шинж тэмдэг, хүндийн зэрэг нь хоолыг ямар бактери, вирусээр бохирдуулсанаас хамаарч өөр өөр байдаг.
Bacillus cereus бактери нь байгальд маш тугээмэл тохиолддог. Үр тариа, хуурай хоол, мах, сүүн бүтээгдэхүүн, хүнсний ногоо болон бусад хоол хүнс нь эдгээр бактерийн спорыг амархан хөгжүүлдэг. Өндөр температурт тэсвэртэй бактерийн спор нь хоол хүнс зохих нөхцөлд хадгалагдахгүй бол даруй үйлчилж, хорт бодисын шүүрлийг эхлүүлнэ.
Ийм аргаар тэд хоолны хордлого үүсгэдэг.
Bacillus cereus:
Эх сурвалжууд
Төрөл бүрийн хоол, ялангуяа будаа, үлдэгдэл, түүнчлэн сүмс, шөл болон бусад бэлтгэсэн өрөөнд хэт удсан хоол хүнс,температур.
Нууц үеийн хугацаа
Суулгалт: 6-15 цаг
Бөөлжих: 30 минутаас 6 цаг хүртэл
Шинж тэмдэг
Суулгалт: Усан суулгалт ба хэвлийн базлалт
Бөөлжих : Дотор муухайрах, бөөлжих
Өвчний үргэлжлэх хугацаа
24 цаг
Юу хийх вэ?
Их хэмжээний шингэн ууж, амрах хэрэгтэй. Хэрэв та чадахгүй бол шингэн алдалтаас урьдчилан сэргийлэхийн тулд хангалттай хэмжээний шингэн ууж, эмч дуудаарай.
Урьдчилан сэргийлэх
Хэрвээ хоол хүнсийг хоёроос илүү хугацаагаар хадгалах бол цагийн турш халуун хоол (140°F) байлгана (60°C) болон хүйтэн хоол (40°F (4°C)) эсвэл доор)
Чанасан хоолыг өргөн, гүехэн газар хадгална
саванд хийгээд хөргөгчинд нэн даруй хийнэ.